Hur du kan må psykiskt bra

Människor är komplicerade varelser. Allt hänger ihop, både kropp och själ. Det är också därför som en del blir sjuka av stress och oro. Under svåra tider, som när pandemin var på sitt värsta, är det många som sliter med psykisk ohälsa. Men även efteråt, när det värsta är över, kan det vara svårt att anpassa sig. Sedan har du mycket annat som kan påverka hur du mår. Och som du helst bör ta itu med.

Du kan göra en hel del själv, även för din psykiska hälsa. Forskarna säger att socialt umgänge och fysisk aktivitet hör till de faktorer som kan få dig att må bättre. Men ibland så räcker inte det du gör till. Det behövs något extra, och då kan det vara bäst att söka professionell hjälp. Någon som kan få dig att öppna upp och lära dig leva gott igen.

Terapi som hjälper i det långa loppet

Det finns olika former av terapi, alla med sina egna fördelar. Välj något du tycker verkar bra, och som du tror kan fungera. Sedan är det också viktigt med personkemi. Du måste kunna lita på din terapeut, känna dig fri att uttrycka dina allra innersta känslor. Kanske inte vid första besöket, men det är ju också därför du går dit. Hen ska med sina frågor och diskussioner dra ut det du inte ens visste att du hade där inne. En riktigt bra psykolog i Stockholm.

En form av terapi är KBT. Det står för kognitiv beteendeterapi, och är ett sätt att aktivt arbeta med dina tankar och känslor i dagsläget. Din historia och bakgrund är viktigt men målet är att hitta ett nytt sätt att hantera dina problem. Du kanske inte får bort dem helt och hållet, men de ska i alla fall inte hindra dig i ditt dagliga liv. Effektiv terapi på sitt allra bästa: https://www.carolinekraus.se/kbt-terapi/.

Undervärdera inte problemen

Det är inte bra att gå omkring och känna sig orolig eller ledsen hela tiden. Då är det kanske mer uppenbart att du behöver hjälp. Men det är inte alla som känner av problemen på det sättet. I stället kan det visa sig i hur du hanterar även trevliga situationer. Som nu när det blivit möjligt att umgås lite mer. Många behöver psykologisk hjälp på grund av corona-krisen.  

Just pandemin har haft ett så stort inflytande på samhället att konsekvenserna troligtvis kommer att kännas under lång tid. Det var en så pass stor sak, och svår att förstå. De flesta känner någon som varit sjuk med viruset, så det är ett påtagligt problem. Tveka inte att söka hjälp om du känner av pressen. Men även innan det blir jobbigt kan det vara läge att kontakta en psykolog.