Bli av med råttor i hemmet

Råttor lockas till hem av samma anledningar som möss vill komma in: mat och skydd. De letar alltid efter ett bra ställe att bo på och de behöver alltid något att äta. Om du har mat (för människor och husdjur) lättillgängligt kommer råttor att hitta det och de kommer att vilja stanna kvar vid sin nya matkälla.

Precis som möss gillar råttor att hålla sig i skuggorna och kommer vanligtvis in i ett hem genom hål eller sprickor i källaren, grunden eller garaget. Råttor kan trycka sig igenom små hål som kanske bara är en fjärdedel av deras storlek. Takråttor lurar på höga platser och kommer ofta in i hem via trädgrenar som sträcker sig över tak.

När råttor väl har kommit in i ditt hem börjar de föröka sig. Råttor kan ha flera bon och de bildar familjeenheter som består av en hane, flera honor och nya bebisar. De kan börja reproducera sig vid tre månaders ålder och lever vanligtvis i ett år.

Om du identifierar ett råttproblem finns det några enkla steg som minimerar risken för att ett fullständigt angrepp utvecklas i ditt hem.

Täta eventuella hål

Råttor kan ta sig in i ditt hem genom yttre luckor och hål, så täta dem med trä, stålull, kalk, metallplattor, sågspån eller cement. Råttor kan även ta sig in genom skadade avlopp, så det är viktigt att se till att dessa är väl underhållna och kontrolleras regelbundet.

Kom ihåg:

Om du är osäker på hur gnagarna kommer in i ditt hem, tveka inte att be experter om att analysera platsen och få reda på var de kommer in ifrån. Du kan hitta allt du behöver för att lägga ut fällor och täta hål på Skadedjursshop. Fällorna ska du placera ut där du tror att råttorna kommer in.

Eliminera potentiella matkällor

Förvara torr mat i tätt förslutna behållare, se till att maten inte lämnas ute på bänkar och städa upp direkt om du spiller något. Ta bort maten för dina husdjur direkt efter att de har ätit och låt inte matskålarna stå framme.

Håll det städat hemma

Håll röran till ett minimum och flytta bort föremål från väggar för att säkerställa att du kan kontrollera vad som döljer sig bakom dem. Är det städat finns det färre platser för råttor att gömma sig på. Se till att avfall förvaras i stängda kärl och rengör rör och avlopp regelbundet om det är möjligt. Det är även bra att hålla trädgården i ordning, genom att ta bort skräp, fallfrukt och lövhögar som kan locka till sig råttor.

Vet vem du ska kontakta

Oavsett om du ett pågående skadedjursproblem eller helt enkelt vill förhindra ett, är det viktigt att du vet vem du ska kontakta. Du kan själv lägga ut fällor och diverse gifter, men ibland är det bättre att kalla in experter som kan berätta hur råttorna tar sig in och hur de bör bekämpas. De kan även ta bort problemet på ett mer effektivt sätt och använda metoder som inte är godkända för privatpersoner.

Håll soporna stängda

Täck över allt hushållsavfall där råttor kan komma åt det. Håll locken till soporna stängda. Försök att hålla dina papperskorgar borta från direkt solljus för att minska lukter och nedbrytningshastigheten som skadedjur också lockas till. Rengör också dina sopkärl regelbundet.

Var försiktig när du matar fåglar

Råttor är inte kräsna ätare. Kom ihåg att om du matar fåglar eller andra vilda djur i din trädgård, kommer detta att uppmuntra råttor. Om du matar trädgårdsfåglar, använd en fågelmatare och lägg inte ut för mycket mat på en gång.