Fasadrenovering

När en byggnads utsida ska renoveras tänker många först på taket eller annat som syns från gatan. En ofta bortglömd och försummad sak är dock fasaden. Fasaden kan drabbas av väderlek och försummelse samt dåligt underhållsarbete med tiden. Lyckligtvis är det inte så dyrt att renovera en fasad som man kan förvänta sig om man ser till vad som ingår i en fasadrenovering. Du hittar fasadrenovering hos BBM Fasadputs.

Vad innebär fasadrenovering?

En fasad är den främre delen av en byggnad som kan ses från gatan. Den omfattar alla ytterväggar, fönster, dörrar, takmaterial och andra delar av konstruktionen. Fasaden måste vara vattentät för att säkerställa att inget vatten kommer in i byggnadens inre, t.ex. genom ruttnande trä eller porösa tak

Med renovering avses antingen att återställa ett befintligt objekt till sitt ursprungliga skick eller att modernisera det utan att väsentligt förändra dess utseende. Att renovera ett hus innebär huvudsakligen strukturella reparationer samt att man renoverar vissa delar. En fasadrenovering innebär mycket mer än att bara måla om ytterväggen, utan även att ersätta/reparera skadade tegelstenar och murbruksfogar osv.

Hur går en fasadrenovering till?

Fasadrenovering består av två faser: dekonstruktion och återuppbyggnad. Under dekonstruktionsfasen avlägsnas alla problematiska element på fasaden samtidigt som viktiga strukturella element som fönster och dörrar behålls. Allt som kommer att finnas kvar efter renoveringen kommer att skyddas ordentligt under denna fas – all nybyggnation måste vänta tills det är säkertatt börja.

Under ombyggnadsfasen installeras den nya fasaden. Det kan handla om allt från att reparera eller byta ut enskilda tegelstenar till en fullständig översyn av hela fasaden. Valet av material och metoder kommer att baseras på vad som behövs för att åtgärda de problem som identifierats i dekonstruktionsfasen.

En av fördelarna med fasadrenovering är att den ofta kan göras i etapper. Det innebär att du inte behöver göra om fasaden helt och hållet på en gång – du kan göra det över tid i takt med att din budget tillåter det. Det innebär också att du kan fortsätta att använda byggnaden under renoveringen, vilket kan vara viktigt om byggnaden används för företag eller annan verksamhet.

Fasadrenovering får inte förväxlas med fasadrestaurering. Restaurering innebär vanligen att skador som uppstått på grund av naturliga processer eller genom att en byggnad använts under en längre tid åtgärdas. När det gäller fasadrenovering antas det att det inte har förekommit någon naturlig process, utan att försämringen snarare beror på dåligt underhåll, försummelse osv.

När ska man renovera en fasad?

En fasad kan renoveras när som helst, men det finns två stora fördelar med att göra detta som en del av ett större renoveringsprojekt: för det första blir kostnaderna lägre eftersom de fördelas på flera projekt, och för det andra har du alla dina hantverkare på plats, vilket innebär att det är lättare att samordna insatserna och få allting gjort vid ett och samma besök

Vad kostar det att renovera fasaden?

För dem som har en mycket begränsad budget eller som helt enkelt vill uppdatera sitt hem snabbt och billigt kan en fasadrenovering kan vara ett bra alternativ.

Priset för en fasadrenovering varierar beroende på många olika faktorer, t.ex. byggnadens ålder och skick, vad som behöver göras i form av reparationer, material osv. Kostnaderna brukar dock ligga runt 10 euro/m²

Att renovera fasaden eller bostadens fasad är något som man inte bör göra för ofta eftersom det kostar mer än vanligt tegelarbete (7 euro/m2). Om du vill hålla denna ansiktslyftning låg kostnad kan du välja enkla dekorationsåtgärder som att måla ytterväggarna.

Därför ska du renovera fasaden

En fasadrenovering kan tyckas vara en onödig utgift när den inte är nödvändig, men om den lämnas obevakad för länge kommer den så småningom att leda till följande:

  • Skador på byggnadens struktur
  • Vatteninfiltration och skador på byggnadens inre
  • Erosion av fasadmaterialet
  • Oattraktivt utseende från gatan eller från andra sidan av byggnaden

Allt detta kan undvikas genom regelbundet underhåll, vilket är mycket billigare än en fullständig fasadrenovering. Hur ofta din fasad behöver renoveras beror på ett antal faktorer som klimat, exponering för vind och regn, använda material osv. De flesta experter är dock överens om att vart 10-15:e år är en bra riktlinje.