Trappor som är väl utformade

En trappa är så mycket mer än bara ett sätt att ta sig fram. Det är klart att du behöver dem, de flesta byggnader har mer än en våning. Men samtidigt så är det en viktig del av inredningen, och något som kan vara väldigt vackert. Många familjer och arkitekter lägger ner lite extra ansträngning på att få en trappa som är väl utformad.

Runt om i världen så vallfärdar folk för att se unika trappor. Det kan vara formen som är intressant, eller storleken. Ibland är de dekorerade, nästan som ett smycke. Eller så har antalet trappsteg en bakomliggande mening. I forna tider så gjorde maya-folket trappor som stämde överens med vårsolståndet. En fantastisk insikt, men också en känsla för trappor.

Trappor i olika former

Du kan ha en trappa som går rätt upp och ner. Eller så kan den vara böjd, u-formad som det heter på fackspråk. Det är ett ganska vanligt koncept, eftersom du annars får allt för branta och långa trappor. Ofta är det bättre att dela av dem med en liten avsats, både när de är böjda och raka. Konsten att bygga u-trappa.

Sedan är det viktigt att trappan är skön att gå i. Du kan bland annat räkna ut hur djupt trappsteget ska vara. Om möjligt är det bäst att följa de riktlinjerna, eftersom du använder trappan så många gånger per dag. Den måste nästan vara skön eller bekväm för användarna, för att inte glömma säkerheten. Det finns en formel för att bygga trappor.

Snygga trappor som är säkra

En del tycker om trappor i gediget trä. Du ska nästan känna tyngden av plankorna, och de ska skina som solen. Andra föredrar en trappa som är nästan osynlig. Glas och metall skapar ett samspel som ändå är starkt nog för att fungera. Det är egentligen fantastiskt hur intressanta och komplexa en del trappor är. Var försiktig när du går i trappor på offentlig plats.

Framför allt bör trappan passa in i hemmet, eller den byggnad där den finns. En stor och vid trappa kan se konstig ut i ett litet hus. Pröva dig fram, för ibland kan trappan vara den fokuserande punkten som du vill att alla ska se när de kommer in. Nu för tiden är det ganska enkelt att se ett projekt på datorn i tre dimensioner.

Råd om trappor

De som bygger trappor vet lite om vad som passar. Du kan få goda råd från dem. Samtidigt så är de väl medvetna om vad som får plats i din budget. En trappa kan kosta mycket, men du kan få något minst lika bra för mindre pengar. Materialet är en av de faktorer som spelar in, förutom den design du väljer.

Men en trappa är ofta nödvändig, så lägg gärna ner lite extra omtanke när du väljer trappa. Den ska fungera i det dagliga livet, vara säker för barnen och även ett vackert blickfång. Allt det här kan du få ihop tillsammans med din leverantör. Ge dig inte förrän du hittar den trappa du vill leva med under en lång tid framöver.