Skapa stämning med rätt belysning

Ingenting är lika effektivt som belysning för att skapa en härlig atmosfär i hemmet. Med rätt belysning går det att helt förändra hur ett rum upplevs och lampor kan vara lika dekorativa oavsett om de är släckta eller tända. Lampor kommer i alla olika former och färger, samtidigt som det går att välja olikfärgade glödlampor om man vill skapa ett specifikt sken som höjer atmosfären ytterligare. Men hur väljer man rätt lampor och belysning? Här är några tips:

För rum med lågt i tak

Rum som har lite lägre i tak kan inte alltid bära upp en stor, hängande pendellampa eller kristallkrona. Då är det ofta bättre att välja en plafond som ligger tätare mot innertaket. Plafonder kommer i alla olika stilar och det finns flera fina exemplar hos https://www.ljusbutik.se/sv/articles/11/plafonder som kan inspirera. En plafond passar i alla olika rum och är extra bra i hallen, badrummet och tvättstugan där orienteringsbelysning är mycket viktigt. En plafond sprider ljuset på ett jämnt sätt, till skillnad från en pendellampa som ofta har ett mer riktat ljus. Orienteringsljus är viktigt i rum där man utför olika saker eller som trafikeras ofta.

Ta ut svängarna i större rum

Stilen på större rum kan knytas ihop på ett effektivt sätt med hjälp av en iögonfallande taklampa. Blicken fastnar ofta på taklampan när man går in i ett rum och därför är det viktigt att välja en taklampa som passar rummet och den övriga inredningen.

Ett större rum får gärna ha en taklampa som tar ut svängarna. Det kan till exempel passa med en klusterlampa där flera smålampor sitter ihop för att bilda en intressant lampskulptur. En kristallkrona är inte heller fel i stora rum som kan bära upp den. Hitta gärna inspiration hos lampbutiken ljusbutik.se där det finns allt från moderna takkronor till minimalistiska spotlights.

Spotlights gör det enkelt

Spotlights kan byggas in i taket eller monteras utanpå taket var för sig eller på en lampskena. Fördelen med spotlights är att de tar lite plats och kan riktas mot den plats i rummet där det behövs belysning. Det är därför enkelt att skapa en skräddarsydd belysning utan att behöva investera i flera olika lampor. Spotlights passar bäst i rum där det behövs orienteringsbelysning som i kök, badrum eller hall.

Stämningsfulla punkter i hemmet

Utöver att ha funktionell belysning på plats bör du satsa på att även ha några mindre lampor för att skapa ett atmosfäriskt sken. Det är vanligt att ha små fönsterlampor och bordslampor för att skapa en mysig stämning, men om du inte har några uttag vid dina fönster kan du välja batteridrivna lampor. I regel är det en bra idé att lysa upp fönster och hörn i ett rum, eftersom det annars kan upplevas som kallt i rummet.

Behöver du både en sofflampa och en läslampa finns det flera modeller som kombinerar båda typerna av belysning. Sofflampan kan till exempel ha ett uppåtriktat ljus och det kan finnas en separat lampa med en arm på stativet som går att rikta mot boken.