Inred en myshörna till hunden

Om du är hundägare och har plats i hemmet för att skapa en egen hörna till hunden så rekommenderas det varmt. Det ger hunden en egen, trygg plats att vara på, där den kan dra sig tillbaka om det blir för mycket liv och rörelse i resten av bostaden. Det kan vara särskilt viktigt om hunden börjar bli lite äldre, är en ras som är känslig mot ljud och stress eller om den är sjuk på något sätt.

En hund som är sjuk och har ont går gärna iväg för sig själv för att vara ifred. Det kan handla om en kronisk sjukdom eller vara tillfälligt, som när ett medicinskt ingrepp har gjorts. Det kan till exempel vara nödvändigt att operera bort navelbråck på hundar och då är det viktigt att ha rätt miljö så hunden kan läka i fred på en bekväm och trygg plats.

Så här blir det bra

Tänk på att hundar helst inte ska hoppa upp och ner från höjder, så försök att skapa hundens myshörna nere på golvet om det är möjligt. Det är särskilt viktigt om hunden är gammal eller en ras där led-, rygg och/eller knäproblem är vanligt.

En hundmadrass eller en hundbädd är ett måste så att hunden ligger skönt. En del hundar älskar att ha ett krypin där det finns väggar runt omkring dem, så fundera på om du kanske skulle kunna skapa det. Du kan till exempel använda ett litet tygtält för barn eller en hundkoja. Det är särskilt bra för hundar som blir för uppspelta och överstimulerade när de ser att folk rör sig i bostaden. Men många hundar vill vara med resten av familjen och hålla ett öga på hela huset. Då är det bättre att bara fokusera på en hundbädd.

Hunden ska inte äta och dricka vid sin hundhörna, utan det är en plats för avslappning. Ställ därför inte ut matskålar vid hörnan. Lägg gärna en äkta fårskinnsfäll eller favoritfilten i hundsängen för att få hunden att tycka om den lite extra mycket. Att samla ihop hundens favoritsaker och lägga i hörnan är också en bra idé.